Kapcsolat

Tel: +36-1-269-5277
Fax:+36-1-269-5277

Mobil:+36-20-9381-055

E-mail: reprovideostudio@gmail.com

Bp. IV. ker. Újpest

Szavazás

Ön mit digitalizáltatna?

Szavazok

Facebook

A VHS-ről

2014.11.05.

A VHS-ről

A VHS (Video Home System) 1976 óta létező mozgókép-felvétel- és lejátszási technológiára vonatkozó szabvány,videokazettát kezelő készülékek számára.

A japán JVC cég fejlesztése, ez a szabvány vált általánossá az otthoni felhasználók között az 1980-as évektől kezdve. A VHS kazetta ma már elavultnak számít, helyét fokozatosan átveszi a jobb minőségű, olcsóbban előállítható, és sokkal strapabíróbb DVD lemez és a Blu-ray. A VHS kazettákra jellemző, hogy lejátszásnál a mágnesszalag kopik, így a kép és a hang minősége minden lejátszásnál romlik.

A VHS rendszernek hozzávetőlegesen 3MHz sávszélesség áll rendelkezésre a kép- és 400 kHz a színvivő jel számára, melyet alacsony szalagsebesség mellett, döntött szalagsávú leolvasással érnek el. A kép intenzitási (fényességi vagy szürkeárnyalatos) jelét frekvenciamoduláltan rögzítik. A videoszalagon a képi információt hordozó "sávok" a szalag lejátszási irányához képest megdöntve foglalnak helyet, mint egy szöveges sorban a per jelek "///". Minden egyes ilyen sáv a kép egy fél sorának információját hordozza, hasonlóan az analóg televíziós sugárzási rendszerekhez. A PAL rendszerű VHS felvétel 576 sort volt képes rögzíteni képkockánként.

Forrás: Wikipédia

vissza